Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

12 grudzień 2018
5 (2)

Czas przygotowania: około 1 godziny
Porcja:10 porcji
Poziom trudności: średnie
317,2 kcal / 1 porcję (106,5 g)

Świąteczny piernik na kefirze

Składniki:

Kefir Robico 330 g (ok. 1,5 szklanki)
Mąka pszenna typ 750 325 g (2,5 szklanki)
Cukier brązowy 150 g (3/4 szklanki)
Dżem z porzeczek, niskosłodzony 60 g (3 łyżki)
Olej rzepakowy 50 g (5 łyżek)
Kakao naturalne 20 g (2 łyżki)
Czekolada gorzka 80% 100 g
Soda 5 g (1,5 łyżeczki)
Orzechy laskowe 30 g (garść)
Wiórki kokosowe 10 g (1 łyżka) - do dekoracji.


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    303.6 kCal
  • Białko:

    6.0 g
  • Tłuszcze:

    11.5 g
  • Węglowodany:

    46.0 g
  • Błonnik:

    1.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Wszystkie składniki oprócz orzechów umieść w misce.
KROK 2: Zmiksuj na gładkie ciasto.
KROK 3: Orzechy pokrój na małe kawałki, dodaj do zmiksowanego ciasta i wymieszaj.
KROK 3: Foremkę o wymiarach 28 x 25 lub podobnych delikatnie natłuść.
KROK 4: Masę umieść w foremce.
KROK 5: Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C, dla pewności sprawdzaj patyczkiem, czy piernik jest gotowy.
KROK 6: W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
KROK 7: Ostudzony piernik polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).