Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

10 styczeń 2018
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 50 min
Porcja: 2 naleśniki na porcję
Z przepisu wyjdzie ok 10 naleśników
Poziom trudności: średnie
262 kcal / 1 porcję (227 g) 

Zapiekane naleśniki bolognese

Składniki:

Składniki na naleśniki:
150 g mąki orkiszowej typ 1850
szczypta soli morskiej
2 jajka klasy M
250 ml zimnego mleka ROBICO 2%
150 g wody gazowanej
20 g oliwy z oliwek

 

Składniki na farsz:
750 g dowolnego mięsa mielonego
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ostrej jeśli lubimy)
2 łyżeczki mieszanki ziół suszonych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 g startego żółtego sera
Sól i pieprz do smaku 

Wartości odżywcze na 100 g: 



  • Kalorie:

    121.7 kCal
  • Białko:

    11.0 g
  • Tłuszcze:

    5.6 g
  • Węglowodany:

    7.0 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy mikserem na gładką masę.
KROK 2: Dodajemy oliwę do ciasta i miksujemy jeszcze chwilę. Jeśli nie ma miksera równie dobrze spisze się rózga do mieszania. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut aby ciasto odpoczęło. Gdyby okazało się zbyt gęste, dolewamy trochę mleka do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
KROK 3: Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników i nalewać ciasto równomiernie aby pokryć całe dno cienką warstwą ciasta. Smażyć przez ok pół minuty z każdej strony.
KROK 4: Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, po czym wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy mięso mielone. Mieszamy dość często przez ok 3 minuty.
KROK 5: dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i zioła, sól, pieprz i gotujemy przez kilka minut.
KROK 6: Ostudzony farsz wykładamy na gotowe już naleśniki i zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt.
KROK 7: Gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy po wierzchu serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).