Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

12 wrzesień 2018
5 (1)

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: średnie
354.0 kcal / 1 porcję (359 g)

Zapiekanka makaronowa z dynią

Składniki:

ZIMNE MLEKO Robico 2% 400 ml
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 500 g
Dynia (bez skórki i nasion) 300 g
Jaja kurze 100 g (2 szt.)
Parmezan 16 g (2 łyżki)
Makaron pełnoziarnisty, suchy 120 g
Czosnek 16 g (4 ząbki)
Przyprawy:
pieprz i sól po szczypcie
bazylia i oregano wedle uznania
ostra papryka wedle uznania


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    97.2 kCal
  • Białko:

    11.3 g
  • Tłuszcze:

    2.4 g
  • Węglowodany:

    8.1 g
  • Błonnik:

    1.2 g

Jak przygotować:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 2: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
KROK 3: Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona i również pokrój w kostkę.
KROK 4: W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
KROK 5: Mięso dopraw do smaku i usmaż beztłuszczowo na patelni z nieprzywierającym dnem (np. na patelni teflonowej).
KROK 6: Do mięsa dodaj dynię, dolej trochę wody i duś do momentu, gdy dynia zmięknie, następnie dodaj makaron i wszystko wymieszaj.
KROK 7: W międzyczasie wymieszaj mleko, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oraz starty parmezan.
KROK 8: Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej masą powstałą z mleka, jajek, sera oraz przypraw.
KROK 9: Piecz około 15 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).