Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

09 styczeń 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Porcja: 8
Poziom trudności: łatwy
234,8 kcal / 1 porcję (182 g)

Zapiekanka sandomierska

Składniki:

150 g kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka Robico
2 żółtka jaja
3 łyżki stewii
kawałek laski wanilii
150 g śliwek suszonych bez pestek
1 łyżeczka masła
bułka tarta (do posypania formy)

opcjonalnie: 3-4 suszone śliwki do dekoracji


Wartości odżywcze na 100 g:


  • Kalorie:

    129.0 kCal
  • Białko:

    5.0 g
  • Tłuszcze:

    4.3 g
  • Węglowodany:

    18.9 g
  • Błonnik:

    0.9 g

Jak przygotować:

KROK 1: W garnku zagotowujemy mleko z połową cukru i kawałkiem wanilii (często mieszamy), wsypujemy kaszę jaglaną, mieszamy, przykrywamy i prużymy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.
KROK 2: Śliwki myjemy pod bieżącą wodą i moczymy ok. 10 minut. Gotujemy w małym garnuszku przez ok. 10 minut. Studzimy.
KROK 3: Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na pianę, mieszamy z lekko przestudzoną uprażoną kaszą.
KROK 4: Naczynie ogniotrwałe smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i układamy warstwami kaszę i śliwki. Ostatnią warstwą powinna być kasza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, zapiekamy 20-25 minut.
KROK 5: Przygotowujemy sos: zagotowujemy mleko z wanilią. W rondelku ucieramy żółtka z cukrem na pianę i powoli wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Rondelek ustawiamy na garnku z gorącą wodą, sos ubijamy na parze trzepaczką, aż zgęstnieje. Studzimy, podajemy do zapiekanki.

Opcjonalnie: 3-4 suszone śliwki do dekoracji kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy zapiekankę lub kładziemy w całości na porcje.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).