Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

09 maj 2018
3.8 (4)

Czas przygotowania: ok. 40-60 minut

Porcja: 4 porcje

Poziom trudności: łatwe

312 kcal / 1 porcję (486 g)

Zapiekanka warzywna pod beszamelem

Składniki:

Małe ziemniaki (500 g)
Brokuł (300 g)
Kalafior (300 g)
Marchew (150 g)
Fasolka szparagowa (100 g)
Cukinia (100 g)
Listek laurowy
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu białego
Mąka pszenna (40 g)
Masło (40 g)
Zimne mleko Robico 1,5% tłuszczu (125 ml)
Wywar z gotowania warzyw (250 ml)
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ser żółty (40 g)
Sól, pieprz do smaku


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    64.0 kCal
  • Białko:

    2.8 g
  • Tłuszcze:

    2.5 g
  • Węglowodany:

    9.4 g
  • Błonnik:

    1.7 g

Jak przygotować:

KROK 1: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach aż do miękkości.
KROK 2: Brokuły i kalafiora myjemy, a następnie dzielimy na różyczki. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki.

KROK 3: W dużym garnku gotujemy wodę wraz z 1 łyżeczką soli morskiej, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Wrzucamy marchew i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy kalafior i fasolkę, gotujemy 5-10 minut. Na koniec dodajemy brokuły i gotujemy przez 5 min.
KROK 4: Warzywa wyjmujemy z użyciem łyżki cedzakowej. Mają być miękkie, ale nie rozgotowane. Odkładamy je na talerz, a wodę pozostawiamy do przygotowania sosu beszamelowego.
KROK 5: Ziemniaki odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki lub plasterki.
KROK 6: Przygotowujemy sos. Masło łączymy z mąką za pomocą widelca. Topimy mieszankę na patelni i smażymy na małym ogniu przez około minutę, ciągle mieszając. Następnie dolewamy roztwór gorącego mleka i wywaru powstałego z uprzedniego gotowania warzyw. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Zdejmujemy sos z ognia.
KROK 7: Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem beszamelowym. Oprószamy je startym na tarce serem żółtym.
KROK 8: Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200?C i zapiekamy przez około 15-20 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco, możemy ją posypać posiekaną natką pietruszki.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).