Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

19 kwiecień 2019
brak

Czas przygotowania: 45 minut
Porcji: 6
Poziom trudności: łatwe
liczba kcal/ 1 porcję (344 kcal)

Zupa chrzanówka

Składniki:

1 l maślanki Robico
150 g kiełbasy
150 g boczku wędzonego
150 g korzenia chrzanu
6 jajek
8 ziemniaków (ok. 600 g)
2 łyżki śmietany do zupy 18%
1 łyżka oleju
kilka gałązek świeżego lubczyku
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 1 porcję:

  • Kalorie:

    344.0 kCal
  • Białko:

    17.0 g
  • Tłuszcze:

    14.0 g
  • Węglowodany:

    35.0 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: Na oleju podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotowe przekładamy do miseczki ale bez oleju.
KROK 2: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
KROK 3: Jajka gotujemy na twardo.
KROK 4: Do garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu.
KROK 5: Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do maślanki. Dorzucamy usmażony boczek z kiełbasą.
KROK 6: Żółtko z 2 jajek rozcieramy z 2 łyżkami śmietany, dodajemy trochę maślanki, mieszamy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut.
KROK 7: Na koniec dodajemy ziemniaki, posiekany lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 8: Do każdej podanej porcji zupy dodajemy po 1 pokrojonym jajku.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).