Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

25 wrzesień 2019
1 (1)

Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja:4
Poziom trudności: łatwy
kcal / 1 porcję (g)

Zupa krem z kurek

Składniki:

300 g kurek
1 litr wody
średnia marchewka
mała pietruszka
3 ziemniaki
cebula
ząbek czosnku
50 g mleka Robico
2 łyżki masła
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    62.0 kCal
  • Białko:

    1.7 g
  • Tłuszcze:

    1.2 g
  • Węglowodany:

    10.7 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Kurki dokładnie czyścimy i myjemy następnie wszystkie warzywa obieramy.
KROK 2: Marchewkę ,pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę natomiast cebulę w drobniejszą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
KROK 3: W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i podduszamy ją do zeszklenia. Dodajemy kurki i czosnek. Dusimy razem do momentu aż woda z grzybów wyparuje.
KROK 4: Dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, całość mieszamy. Zawartość garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. Zupę gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut do miękkości warzyw.
KROK 5: Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko Robico i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Doprawiamy wedle smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (http://www.strelau.pl/).