Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

14 listopad 2019
brak

Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja: 12
Poziom trudności: trudne
289,6 kcal / 1 porcję (252,5 g) 

Zupa krem z selera z kefirem i pierożkami

Składniki:

0,5 kg selera korzeniowego (waga po obraniu)
1 mała pietruszka
3 średnie ziemniaki
1 marchew
1 biała część pora
1 łyżka masła
pół łyżeczki suszonej pietruszki
pół łyżeczki suszonego koperku
biały pieprz i sól
2 listki laurowe
2 kuleczki ziela angielskiego
oliwa z oliwek
150 ml kefiru Robico
3 cebule czerwone
odrobina oleju
4 łyżki octu balsamicznego
szczypta cukru brązowego
120 g parmezanu
szczypta soli i pieprzu
1,5 łyżki masła
1 cebula
1 kg ziemniaków
300 g mąki (orkiszowej lub pełnoziarnistej)
1 jajko
20 g masła
125 ml ciepłej wody
szczypta soli 


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    114.7 kCal
  • Białko:

    4.4 g
  • Tłuszcze:

    3.0 g
  • Węglowodany:

    18.9 g
  • Błonnik:

    2.4 g

Jak przygotować:

KROK 1: Pietruszkę korzeniową i selera pokroić w cienkie plastry, polać odrobiną oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na ok. 40 minut. Piec do miękkości.
KROK 2: Na maśle zeszklić pokrojony w plasterki por. Odstawić.
KROK 3: Ziemniaki obrać i umyć. Następnie pokroić na mniejsze części. Dodać marchew w całości, suszony koper oraz pietruszkę, a także liście laurowe, ziele oraz odrobinę soli i białego pieprzu. Zalać wodą w takiej ilości, aby była lekko ponad warzywa (ok. 1-1,5 114.7l). Gotować aż ziemniaki zmiękną.
KROK 4: Wyciągnąć liście, marchew i kuleczki ziela. Następnie dodać do garnka por podsmażony na maśle i pieczony seler oraz pietruszkę. Gotować wszystko razem jeszcze chwilę i doprawić wg. uznania solą oraz pieprzem. Następnie całość zblendować dokładnie.
KROK 5 : Na koniec dodać kefir Robico i wszystko dokładnie wymieszać.
KROK 6: Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju , doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać ocet balsamiczny. Kiedy odparuje , po kilku minutach posypać odrobiną cukru i doprawić do smaku.
KROK 7: Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżeczką .
KROK 8: W między czasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
KROK 9: Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7-8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.
KROK 10: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
KROK 11: Ugotowane ziemniaki tłuczemy na gładką masę, aby nie było grudek. Następnie studzimy.
KROK 12: W międzyczasie kroimy cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.
KROK 13: Do przygotowanych ziemniaków dodajemy wcześniej zeszkloną cebulkę, masło, starty drobno na tarce parmezan oraz sól , pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 14: Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm i wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Do każdego krążka umieszczam 1 łyżkę farszu i lepimy pierogi.
KROK 15: Przygotowane pierogi odkładamy na podsypaną mąką talerzu i zagotowuję wodę. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy do wypłynięcia.
KROK 16: Do miski wlać gorącą zupę krem, dodać 3 gotowe pierożki i udekorować podsmażoną cebulką. 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl)