Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

21 listopad 2017
brak

Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja: 3 porcje
Poziom trudności: łatwe
197,6 kcal / 1 porcję (429 g) 

Zupa krem z topinambura

Składniki:

Topinambur 500 g
Bulion warzywny 500 ml
Zimne Mleko ROBICO 2% 150 ml
1 cebula 100 g
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
Sól i pieprz
2 Gałązki rozmarynu 


Wartości odżywcze na 100 g: 

  • Kalorie:

    51.8 kCal
  • Białko:

    1.7 g
  • Tłuszcze:

    1.4 g
  • Węglowodany:

    9.0 g
  • Błonnik:

    1.0 g

Jak przygotować:

KROK 1: W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wraz z gałązką rozmarynu. Gdy cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia i wyjmujemy rozmaryn.
KROK 2: Topinambur obieramy ze skórki (tak jak ziemniaki), kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy jeszcze przez ok 2 minuty topinambur wraz z cebulą często mieszając.
KROK 3: Całość zalewamy gotowym bulionem i gotujemy przez ok 10 minut aż topinambur będzie miękki
KROK 4: Zdejmujemy garnek z ognia, wyławiamy z zupy ok 10 plasterków topinambura (posłużą do dekoracji), dodajemy mleko, sól i pieprz do smaku i miksujemy całość na gładki krem.
KROK 5: Przelewamy do miseczek i dekorujemy wyłowionymi plasterkami i odrobiną świeżego rozmarynu.

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty w smaku przypomina ziemniaki z lekko orzechową nutą. Od strony żywieniowej jest bardzo wartościowym warzywem. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit, jest bogatym źródłem potasu i żelaza i jest wskazane przy diecie dla osób z cukrzycą.
Można go przyrządzać na wiele sposobów, sprawdzi się w formie zupy, puree czy frytek.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl