Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

20 grudzień 2017
5 (1)

Czas przygotowania: ok. 40 min
Porcja: 4 porcje
Poziom trudności: łatwe
531 kcal / 1 porcję (437 g)

Zupa śledziowa i ziemniaczki w mundurkach

Składniki:

Filety śledziowe solone ? 4 sztuki
Maślanka naturalna Robico ? 250 ml
Śmietana 18% Robico ? 250 ml
Zimne Mleko Robico ? 200 ml
1 cebula
Sól i pieprz, oraz łyżeczka octu jako przyprawy
0,5 kg ziemniaków (lub według uznania)


Wartość odżywcza na 100 g 

  • Kalorie:

    121.7 kCal
  • Białko:

    7.1 g
  • Tłuszcze:

    6.9 g
  • Węglowodany:

    7.9 g
  • Błonnik:

    0.6 g

Jak przygotować:

Krok 1: Filety pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać je z nadmiaru soli. Jeżeli są bardzo słone, powinno się je nawet zostawić w wodzie na minimum godzinę, by wypuściły nadmiar soli.
Krok 2: Do garnka włożyć maślankę, śmietanę, mleko, cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę oraz opłukane filety i zostawić na minimum godzinę w lodówce, by zupa się przegryzła. Przyprawy: sól oraz pieprz w obfitej ilości, oraz łyżeczkę octu dodajemy dopiero przed podaniem.
Krok 3: Dokładnie umyć ziemniaki, zalać zimną wodą trochę ponad ich poziom, dodać soli do gotowania, gotować do miękkości.
Krok 4: Podawać schłodzoną w lodówce zupę z gorącymi jeszcze ziemniaczkami.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau, dietetyk kliniczny (www.strelau.pl) .