Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

22 sierpień 2016
1 (1)

Czas przygotowania: 30 min
Porcja: 6 porcji
Poziom trudności: średnie
181.6 kcal / 1 porcję (411 g)

Zupa meksykańska z kleksem śmietany

Składniki:

ŚMIETANA Robico 18% 60 g (6 łyżek)
Ugotowana czarna fasola 400 g
Świeże bardzo dojrzałe pomidory 400 g (2 duże sztuki)
Kukurydza 45 g (3 łyżki)
Bulion warzywny 1.5 l
Cebula 50 g (1/2 sztuki)
Czosnek 10 g (2 ząbki)
Oliwa 5 g (1 łyżeczka)
Kminek, papryka, kolendra, sól, pieprz, chili


Wartości odżywcze/ 100 g dania:

  • Kalorie:

    44.3 kCal
  • Białko:

    2.0 g
  • Tłuszcze:

    1.7 g
  • Węglowodany:

    5.7 g
  • Błonnik:

    1.3 g

Jak przygotować:

KROK 1: Fasolę namocz na noc zgodnie z opisem na opakowaniu.
KROK 2: Namoczoną fasolę gotuj w wodzie przez 40 minut bez żadnych przypraw.
KROK 3: W rondlu na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgniecione ząbki czosnku.
KROK 4: Zalej 1,5 litra bulionu, dodaj odsączoną fasolę, obrane, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz kukurydzę. Zagotuj i dopraw do smaku przyprawami.
KROK 5: Gotuj przez około 10 min.
KROK 6: Na talerzach przyozdabiamy kleksem ŚMIETANY Robico.

 

Smacznego w imieniu Robico życzy autorka przepisu - Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl