Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

29 kwiecień 2020
brak

Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4
Poziom trudności: łatwy
278 kcal / 1 porcję (505 g)

Zupa na maślance z fasolką szparagową

Składniki:

600 g mleka ROBICO
500 ml maślanki ROBICO
400 g ziemniaków
500 ml wody
500 g fasolki szparagowej zielonej, mrożonej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka masła
pietruszka
czosnek
sól, pieprz


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    55.0 kCal
  • Białko:

    2.8 g
  • Tłuszcze:

    1.4 g
  • Węglowodany:

    7.5 g
  • Błonnik:

    0.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miksujemy.
KROK 2: Do zmiksowanych ziemniaków wlewamy mleko, zagotowujemy, dodajemy fasolkę, masło i czosnek. Ponownie miksujemy i gotujemy ok. 5 minut.
KROK 3: Do zupy wlewamy maślankę wymieszaną z mąką i zagotowujemy, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku.
KROK 4: Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszk.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).