Przepisy Robico - gotuj z nami na zdrowie!

22 maj 2019
brak

Czas przygotowania: 45 minut
Porcji: 5
Poziom trudności: łatwe
115 kcal / 1 porcja (514 g)

Zupa szparagowo-truskawkowa

Składniki:

1 pęczek szparagów (ok. 400 g)
250 ml Zimnego Mleka Robico 2% (1 szklanka)
2 łyżki masła (25 g)
1 Cebula (80 g)
1 ząbek czosnku
1 szt. ziemniak (90 g)
1,5 litra bulionu
2 garście listków bazylii
100 g truskawek
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu


Wartości odżywcze na 100 g:

  • Kalorie:

    22.3 kCal
  • Białko:

    1.1 g
  • Tłuszcze:

    4.9 g
  • Węglowodany:

    14.3 g
  • Błonnik:

    2.5 g

Jak przygotować:

KROK 1: Cebulę i ziemniaka pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a szparagi obrać i pokroić na ok. 2 cetymetrowe kawałki.
KROK 2: W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać czosnek
KROK 3: Dodać obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut.
KROK 4: Dodać szparagi oraz resztę masła lub oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
KROK 5: Wlać gorący bulion i zagotować, gotować przez ok. 5 minut.
KROK 6:  Do zupy dodać mleko, bazylię, sól, pieprz i zmiksować na idealnie gładki krem.
KROK 7: Przed podaniem pokroić truskawki w plasterki i ułożyć na wierzchu.


Smacznego w imieniu Robico życzy Pani Aneta Strelau,  dietetyk kliniczny (www.strelau.pl).